Maak je tuin vogelvriendelijk

Gepubliceerd op 30 september 2021 om 15:52

Door Anneke Beemer

Vogelvriendelijke tuin met merel in Viburnum opulus

Veel mensen genieten van vogels dichtbij huis, zeker nu het weer kouder begint te worden en we meer binnen zitten.

De laatste jaren is er veel groen uit de tuinen verdwenen en vervangen door tegels. Helaas zijn daarmee ook veel vogels uit de tuinen verdwenen. Door je tuin te vergroenen kan je van je tuin weer een vogelparadijsje maken.

Lees hier onze tips om meer vogels naar je tuin te lokken

-zorg voor een gevarieerde en gelaagde (verschillende hoogtes) beplanting. Een beplanting met vaste en eenjarige planten, struiken en bomen geeft vogels beschutting, voedsel en een plek om te broeden. Bovendien zijn er in een tuin met een gevarieerde beplanting meer insecten te vinden, een belangrijke voedselbron voor vogels. Zonder insecten zullen er ook weinig vogels in je tuin te vinden zijn.

-een (klein) gazon in de tuin wordt erg gewaardeerd door merels en lijsters die er wormen zoeken. 

-plaats een ondiepe waterschaal of drinkbak in de tuin. Ook een (mini)vijver wordt door vogels gebruikt om uit te drinken. Let op dat de vogels makkelijk bij het water kunnen en zich veilig voelen. 

-wees niet te netjes in de tuin. Laat altijd wat snoeimateriaal en blad liggen, vogels gebruiken dit o.a. als nestmateriaal. Zaden aan uitgebloeide bloemstengels worden graag door vogels gegeten en onder afgevallen blad zijn insecten en wormen te vinden. Heb je last van slakken? Merels en lijsters zijn er gek op!

-plant struiken en klimplanten met bessen en bottels, een traktatie voor de vogels! Zie ook de bessenkalender van de Vogelbescherming. 

-hang nestkasten op, doe dit het liefst al in het najaar. Hang de nestkast uit de felle zon, bij voorkeur met de ingang naar het noordoosten gericht. Zorg dat de nestkast stevig hangt en niet met de eerste de beste storm naar beneden komt. Er zijn veel verschillende nestkasten te koop, voor elke vogel wel wat wils! Check na het broedseizoen of er geen dode vogeltjes in het nestkastje liggen, maak de kast goed schoon.

-bijvoeren mag het hele jaar door, zie hiervoor de tips op de website van de vogelbescherming. Plaats een vogelvoederplank op een plaats waar de vogels zich veilig voelen en goed overzicht hebben. Ook een voederplank moet regelmatig schoon gemaakt worden.

-ten overvloede: Gebruik geen gif in je tuin!

 

Planten voor een vogelvriendelijke tuin

-Malus 'Red Sentinel' of 'Evereste' (sierappel)

-Crataegus succulenta 'Jubilee' (meidoorn)

-Buddleja davidii' (vlinderstruik)

-Echinacea purpurea (zonnehoed)

-Dipsacus sativus (kaardenbol)

-Amelanchier lamarckii (krentenboom)

-Rosa rubiginosa (egelantier)

-Hedera helix 'Arborescens' (struikklimop) 

-Cotoneaster procumbens (dwergmispel)

-Euonymus alatus (kardinaalsmuts)

-Stipa gigantea (reuzenvedergras)

-Pyracantha coccinea (vuurdoorn)

-Viburnum opulus (Gelderse roos)

-Cornus alba 'Sibirica' (witte kornoelje)