Winter in aantocht?

Gepubliceerd op 29 december 2020 om 10:15

Zou het dan eindelijk echt gaan gebeuren, winter? De weerberichten doen ons steeds meer geloven dat er vorst op komst is en misschien wel sneeuw. Heerlijk, laat maar komen!! 

Na een paar jaar winter met vrijwel geen vorst zouden we bijna vergeten dat er een aantal tuinwerkzaamheden zijn die bij vorst onze aandacht nodig hebben. De buitenkraan is vast al wel afgesloten maar heb je bijv. ook aan de regenton gedacht? En het beschermen van minder winterharde planten?

Regenton afsluiten

Maak voordat het gaat vriezen de regenton altijd helemaal leeg, ook het water dat onder het kraantje staat. Zowel een kunststof als houten regenton kan makkelijk kapot vriezen, zeker als de temperatuur ook overdag onder de 0 graden blijft. Sommige grote regentonnen hebben onderin een aftappunt zitten waaruit je eenvoudig het water weg kan laten lopen. Heb je dit niet zet dan het kraantje open en laat het water weglopen. Het kleine beetje water wat onder het kraantje blijft staan kan je verwijderen door de regenton voorzichtig om te kiepen en te legen of door gebruik te maken van bijv. een  steelpan waarmee je het water uit de ton schept.
Heb je op de regenton een vulautomaat met een zomer- en winterstand  (wat wij adviseren), zet deze dan op de winterstand. Er loopt dan geen water de ton meer in. Heb je geen winterstand, zet dan gedurende de winter het kraantje open van de regenton zodat het water weg kan lopen. Een betere oplossing is echter om de regenton helemaal los te koppelen van de regenpijp, de aanvoer is meestal eenvoudig af te sluiten met een dop. 
De ton kan wel buiten blijven staan.

Meer informatie, lees het blog van Suzan den Oude: Een-regenton-in-de-tuin

Vorstbescherming planten

Planten die wat minder winterhard zijn hebben bij vorst bescherming nodig om te voorkomen dat ze dood vriezen. Staan deze planten in pot dan kan je ze het best tijdelijk binnen zetten op een koele en vorstvrije plaats, bijv. in de schuur. Het helpt ook om deze planten te beschermen met bijv. jute met stro er in of noppenfolie, dit laatste verpakkingsmateriaal heb je misschien nog wel voorhanden van al die pakketjes die je de afgelopen periode toegezonden hebt gekregen.
Planten die in de volle grond staan en minder winterhard zijn kan je eenvoudig beschermen door ze een 'winterjas' te geven van afgevallen blad. Dit blad blijft beter liggen wanneer je eerst een stuk gaas om de plant heen plaatst en dit vult met het blad. Je kan ook speciale winterhoezen gebruiken om de planten te beschermen, met name bij wat grotere (kuip)planten handig (zie foto bovenaan).

Auteur: Anneke Beemer

Vorstbescherming planten