Klimaatvriendelijke voorbeeldtuinen

De ontwerpers van De Groene Verdieping hebben de afgelopen twee jaar in opdracht van de Gemeente Amersfoort en Waterschap Vallei & Veluwe een zestal klimaatvriendelijke voorbeeldtuinen ontworpen, inmiddels zijn deze tuinen ook allemaal gerealiseerd. Deze voorbeeldtuinen dienen als inspiratiebron en stimulans voor de inwoners van de gemeente Amersfoort om ook klimaatvriendelijke maatregelen toe te gaan passen in eigen tuin. Meer groen in de tuin, minder tegels, waterdoorlatende verharding, opvang van regenwater, een groen dak....het zijn allemaal maatregelen die ook jij in je tuin kan uitvoeren!! Wacht niet langer, begin nu en draag bij aan een gezondere stad en leefomgeving! 
Wil je ook je tuin klimaatvriendelijker inrichten en heb je daarbij hulp of advies nodig, neem dan contact met ons op via het contactformulier.

Klimaatvriendelijke voorbeeldtuin in Kattenbroek (Amersfoort), met volledige infiltratie van het dakwater onder de bestrating. 

Ontwerp: Anneke Beemer en Elke Blänsdorf. Aanleg: Amerongen bestratingen

Bijzonder aan deze tuin is dat al het dakwater is geïnfiltreerd in eigen tuin, er gaat dus geen regenwater meer het openbaar riool in. Infiltratie vindt plaats d.m.v. hydroblobs en infiltratiekratten die onder de bestrating zijn ingegraven. 
In deze tuin is de bestrating grotendeels hergebruikt, een klein deel is vervangen door water doorlatend grind en er is 3m2 beplanting bijgekomen. Deze tuin laat zien dat ook een grotendeels bestrate tuin een positieve bijdrage kan leveren aan het klimaat.

Klimaatvriendelijke voorbeeldtuin in het Vermeerkwartier (Amersfoort), met een wadi in de voortuin. 

Ontwerp: Elke Blänsdorf. Aanleg: TuinTotaal

In deze voortuin wordt al het regenwater opgevangen en geïnfiltreerd in eigen tuin. De regenpijp is afgekoppeld, het regenwater wordt naar een wadi gebracht. Daarnaast is de tuin zo groen mogelijk ingericht.
Voor de wadi is een muur gebouwd met hergebruikte stenen en het water van de regenpijp stroomt uit een oude gresbuis. Deze muur is de achterkant van de wadi en is meer dan 1,5 m van de gevel vandaan om de kruipruimte droog te houden. Als het hard regent is het een attractie! De wadi is ingeplant met vaste planten die tegen nat en ook tegen droog kunnen. Zelfs na een heftige regenbui is het water binnen een uur weggezakt omdat de grond hier zandig is.

Klimaatvriendelijke voorbeeldtuin in Nieuwland (Amersfoort), met een water doorlatende bestrating van schelpen en veel beplanting. 

Ontwerp: Anneke Beemer en Elke Blänsdorf. Aanleg: Gerard Voorburg

Deze kleine voortuin bij een woningbouwwoning in Nieuwland bevindt zich in een wijk met veel verstening. Ook deze tuin lag aanvankelijk vol met tegels.
De wens van de bewoonster: een onderhoudsvriendelijke tuin met de mogelijkheid om er 2 fietsen en 2 afvalcontainers te plaatsen.
Er zijn geen regenpijpen aanwezig die we konden afkoppelen, zodoende hebben we gekozen voor goed water doorlatende bestrating welke bestaat uit kleischelpen. Het stapelmuurtje is gemaakt van hergebruikte gebroken stoeptegels. In dit verhoogde plantvak is ook een mini-vijver geplaatst waar al vanaf dag 1 kikkers in zaten!
In deze schaduwrijke tuin groeien veel bodembedekkende planten. De afvalcontainers zijn weggewerkt met klimgaas en klimop.

 

Klimaatvriendelijke voorbeeldtuin in Hoogland, met opvang en infiltratie van regenwater en parkeerplaats met halfverharding. 

Ontwerp: Max Griebling. Aanleg: Gerard Voorburg

Wat meteen opvalt aan deze zonnige voortuin is de greppel die gegraven is over de hele breedte van de tuin. De twee aanwezige regenpijpen zijn afgekoppeld, op de linker regenpijp is een regenton aangesloten. Een bruggetje over de greppel maakt de voordeur bereikbaar. De greppel vangt bij regen het dakwater op waarna het regenwater langzaam in de bodem kan wegzakken en niet onnodig het riool belast. 
De parkeerplaats bestaat uit waterdoorlatende halfverharding, de onderlaag is van olivijn met daar bovenop split. Bijzonder aan olivijn is dat het CO2 opruimt. 

Lees meer over deze tuinen op www.lekkerinjetuin.nl

Klimaatverandering zorgt voor meer hoosbuien. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor het opvangen en afvoeren van het water op openbaar terrein. Op eigen terrein kunt u zorgen voor het goed afvoeren van regenwater dat op het dak en in de tuin valt.