Klimaatvriendelijke voorbeeldtuinen

in de gemeente Amersfoort

In opdracht van de Gemeente Amersfoort en Waterschap Vallei & Veluwe hebben Max en Anneke met een aantal andere ontwerpers meegewerkt aan het tot stand brengen van een aantal klimaatvriendelijke voorbeeldtuinen in Amersfoort en Hoogland. Deze klimaatbestendige voorbeeldtuinen dienen als inspiratiebron en stimulans voor de inwoners van de gemeente Amersfoort om ook klimaatvriendelijke maatregelen toe te gaan passen in eigen tuin. 

Omdat dit voorbeeldtuinen zijn, is het goed mogelijk deze tuinen te bezoeken. Het zijn veelal voortuinen die vanaf de straat makkelijk zijn te bekijken.

Meer informatie is ook te lezen op de website www.amersfoortrainproof.nl

Klimaatvriendelijke tuin met ondergrondse infiltratie

Op de Mezekouw in de wijk Kattenbroek in Amersfoort

Ontwerp: De Groene Verdieping, Anneke Beemer in samenwerking met Elke Blansdorf

Klimaatvriendelijke tuin met ondergrondse regenwateropvang Anneke Beemer

Bijzonder aan deze tuin is dat al het dakwater geïnfiltreerd wordt in eigen tuin, er gaat dus geen regenwater meer naar het openbaar riool. Infiltratie vindt plaats d.m.v. hydroblobs en infiltratiekratten die onder de bestrating zijn ingegraven. 
In deze tuin is de bestrating grotendeels hergebruikt, een klein deel is vervangen door waterdoorlatend grind en er is 3m2 beplanting bijgekomen. 

Ingraven hydroblobs

Plaatsen infiltratiekratten

Deze tuin laat zien dat ook een grotendeels bestrate tuin een positieve bijdrage kan leveren aan het klimaat.

Groei & Bloei 2018:

Klimaatvriendelijke tuin met waterdoorlatende bestrating en veel beplanting. 

Op de Vergulde Wagen in de wijk Nieuwland in Amersfoort

Ontwerp: De Groene Verdieping, Anneke Beemer in samenwerking met Elke Blansdorf

Deze kleine klimaatbestendige voortuin bij een woningbouwwoning in Nieuwland is gelegen in een wijk met veel verstening. Ook deze tuin lag aanvankelijk vol met tegels.
De wens van de bewoonster: een onderhoudsvriendelijke tuin met de mogelijkheid om er 2 fietsen en 2 afvalcontainers te plaatsen.
Er is geen regenpijp aanwezig die we konden afkoppelen, zodoende hebben we gekozen voor een waterdoorlatende bestrating van Flachkorn grind. Aanvankelijk lagen er schelpen maar de ervaring heeft geleerd dat stukjes schelp in de profielen van de schoenen blijven zitten en de vloer in de woning kunnen beschadigen. Flachkorn is een grindsoort bestaande uit platte steentjes. Door de grindmatten die eronder liggen zak je niet weg in het grind en kan je er makkelijk met een container overheen rijden. Het stapelmuurtje is gemaakt van hergebruikte gebroken stoeptegels. 
De onderhoudsvriendelijke beplanting bestaat uit planten die goed kunnen groeien in de schaduw, zoals bijv. Brunnera, Carex, Persicaria en Heuchera .
De afvalcontainers zijn weggewerkt door klimgaas met klimop.

Klimaatvriendelijke tuin in Hoogland met een wadi en insectenvriendelijke beplanting

Op de Engweg in Hoogland

Ontwerp: De Groene Verdieping, Max Griebling

Wat meteen opvalt aan deze zonnige klimaatvriendelijke voortuin is de greppel die gegraven is over de hele breedte van de tuin. De twee aanwezige regenpijpen zijn afgekoppeld, op de linker regenpijp is de regenton aangesloten. Een bruggetje over de greppel maakt de voordeur bereikbaar. De greppel vangt bij regen het dakwater op waarna het regenwater langzaam in de bodem kan wegzakken en niet onnodig het riool belast. 

Klimaatvriendelijke tuin met wadi en insectenvriendelijke beplanting in Hoogland
Klimaatvriendelijke tuin met wadi in Hoogland foto Anneke Beemer
Olivijn met daar bovenop split in klimaatbestendige tuin in Hoogland
Olivijn in grindplaat in klimaatbestendige tuin in Hoogland

De parkeerplaats bestaat uit waterdoorlatende halfverharding, de onderlaag is van olivijn met daar bovenop split. Bijzonder aan olivijn is dat het CO2 opruimt. 


Beeldbank en presentaties

Heb je belangstelling voor onze foto's of voor een reportage of lezing?

Wij beheren een eigen beeldbank met foto's van onze klimaatvriendelijke tuinen en klimaatvriendelijke maatregelen in het algemeen. Anneke is tevens tuinfotograaf en beschikt inmiddels over een enorm beeldarchief.

Voor informatie over gebruik en kosten van beeldmateriaal of het geven van een lezing, neem contact met ons op.