Klimaatvriendelijke tuinen

De groenprofessionals Max en Anneke ontwerpen met aandacht voor natuur en klimaat!
In hun tuinontwerpen wordt altijd gezocht naar mogelijkheden om de tuin klimaatvriendelijker in te richten. Natuurinclusief groen, waterdoorlatende bestrating, opvang en infiltratie van regenwater, aandacht voor biodiversiteit. Zo maken zij van elke tuin een klimaatvriendelijk paradijsje waar zowel mens als dier graag vertoeven!

Voorbeeldtuinen

 

In opdracht van de Gemeente Amersfoort en Waterschap Vallei & Veluwe hebben zij meegewerkt aan het tot stand brengen van een aantal klimaatvriendelijke voorbeeldtuinen in Amersfoort en Hoogland. Deze klimaattuinen dienen als inspiratiebron en stimulans voor de inwoners van de gemeente Amersfoort om ook klimaatvriendelijke maatregelen toe te gaan passen in eigen tuin. Meer groen in de tuin, minder tegels, waterdoorlatende verharding, opvang van regenwater, een groen dak....het zijn allemaal maatregelen die ook jij in je tuin kan uitvoeren! 
Wil je ook je tuin klimaatvriendelijker inrichten of wil je informatie over het laten maken van een tuinontwerp? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

 

Klimaattuin in Kattenbroek (Amersfoort), met volledige infiltratie van het dakwater onder de bestrating. 

Ontwerp: De Groene Verdieping, Anneke Beemer (in samenwerking met Elke Blansdorf)

Aanleg: Amerongen bestratingen

Bijzonder aan deze tuin is dat al het dakwater geïnfiltreerd wordt in eigen tuin, er gaat dus geen regenwater meer naar het openbaar riool. Infiltratie vindt plaats d.m.v. hydroblobs en infiltratiekratten die onder de bestrating zijn ingegraven. 
In deze tuin is de bestrating grotendeels hergebruikt, een klein deel is vervangen door water doorlatend grind en er is 3m2 beplanting bijgekomen. Deze tuin laat zien dat ook een grotendeels bestrate tuin een positieve bijdrage kan leveren aan het klimaat.

Klimaattuin in Nieuwland (Amersfoort), met een water doorlatende bestrating en veel beplanting. 

Ontwerp: De Groene Verdieping, Anneke Beemer (in samenwerking met Elke Blansdorf)

Aanleg: Gerard Voorburg

Deze kleine klimaatbestendige voortuin bij een woningbouwwoning in Nieuwland is gelegen in een wijk met veel verstening. Ook deze tuin lag aanvankelijk vol met tegels.
De wens van de bewoonster: een onderhoudsvriendelijke tuin met de mogelijkheid om er 2 fietsen en 2 afvalcontainers te plaatsen.
Er is geen regenpijp aanwezig die we konden afkoppelen, zodoende hebben we gekozen voor goed waterdoorlatende bestrating welke bestaat uit kleischelpen. Het stapelmuurtje is gemaakt van hergebruikte gebroken stoeptegels. In dit verhoogde plantvak is ook een mini-vijver geplaatst waar al vanaf dag 1 kikkers in zaten!
In deze schaduwrijke tuin groeien veel bodembedekkende planten. De afvalcontainers zijn weggewerkt met klimgaas en klimop.

Klimaattuin in Hoogland, met opvang en infiltratie van regenwater en parkeerplaats met halfverharding. 

Ontwerp: De Groene Verdieping, Max Griebling

Aanleg: Gerard Voorburg

Wat meteen opvalt aan deze zonnige klimaatvriendelijke voortuin is de greppel die gegraven is over de hele breedte van de tuin. De twee aanwezige regenpijpen zijn afgekoppeld, op de linker regenpijp is de regenton aangesloten. Een bruggetje over de greppel maakt de voordeur bereikbaar. De greppel vangt bij regen het dakwater op waarna het regenwater langzaam in de bodem kan wegzakken en niet onnodig het riool belast. 
De parkeerplaats bestaat uit waterdoorlatende halfverharding, de onderlaag is van olivijn met daar bovenop split. Bijzonder aan olivijn is dat het CO2 opruimt. 

 

Op televisie bij Omroep Max in Hallo Nederland - maart 2018

In maart werd de wadi in onze klimaatbestendige tuin in Hoogland ingeplant en MaxTV kwam het filmen! In de eerste minuten van Hallo Nederland zien we de werkzaamheden in de tuin en tuinontwerper Max Griebling aan het woord.
Bekijk hier het filmpje:  https://youtu.be/7b79DyUuhaI

Wij beheren een eigen beeldbank met o.a. foto's van onze klimaatvriendelijke tuinen en klimaatvriendelijke maatregelen in het algemeen. Heeft u belangstelling voor een reportage of beeld? Wij kunnen u altijd vrijblijvend een preview sturen. Voor informatie over gebruik en kosten van beeldmateriaal, neem contact op met Anneke Beemer.